הוא משלנו: שמואל חוגי, יליד שוהם, הוא "מפעל הסברה פרטי" בתקשורת העולמית
כבר ביום הראשון למלחמה, החליט שמואל חוגי להצטרף באופן עצמאי לחזית ההסברה בעולם, והוא נחשב לכוכב עולה בשמי ההסברה
פורסם בתאריך:
מתקפת הפתע ב- 7 באוקטובר, שהפכה במהרה למלחמת "חרבות ברזל", תפסה את ישראל לא מוכנה גם בחזית ההסברתית. משרד ההסברה הישראלי נסגר ותפקיד הסברת פעולות ישראל נמצא מאז באחריות משרד החוץ. אחת הזירות הפעילות ביותר והחשובות ביותר במערכה על דעת הקהל העולמית היא זירת הרשתות החברתיות. לצד אישים מפורסמים, פוליטיקאים ו"משפיענים", אפשר למצוא גם אזרחים רבים שהקימו "מפעלי הסברה פרטיים" והם מתראיינים ומסבירים, ללא לאות, ברחבי התקשורת הבינלאומית.
כוכב עולה בשמי ההסברה הבינלאומית הוא שמואל חוגי (29), בוגר תיכון שוהם, בנם של אבי ומיכל, עובדת במועצת שוהם.
חוגי, כיום יועץ תקשורת במשרד יחסי ציבור, התחיל את דרכו בעולם ההסברה כששימש כשליח קהילתי בבוסטון מטעם הסוכנות היהודית במשך שנתיים. "שם נחשפתי לאיך אנחנו נראים בחוץ ואיך תופסים את ישראל מרחוק", מספר חוגי.
לצד הכאב וההלם שחשו כל אזרחי המדינה בשבת השחורה ב-7 לאוקטובר, הרגיש חוגי דחף פנימי לפעול על מנת לתעל את הכאב האישי שלו לכדי עשייה אקטיבית. "שני אחיי נמצאים במילואים ובן הזוג שלי הוא קצין לוחם בקבע. התחלתי לייצר הרבה מאוד תכנים אצלי באינסטגרם, בפייסבוק ובטיק טוק. גיליתי ש- 40 אחוזים מהעוקבים שלי הם לא ישראלים, 20 אחוזים מהם מארה"ב והשאר ממדינות שונות בעולם. הבנתי שיש חשיבות שכל התכנים שאני כותב ומדבר עליהם יהיו באנגלית. במקביל, החלטתי לפתוח מצלמה ולצלם את עצמי מדבר על כל מיני נושאים הקשורים לישראל".
הסרטונים של חוגי זכו לחשיפה, ולא עבר זמן רב עד שקיבל פנייה מ- Scripps News, רשת טלוויזיה אמריקאית המשדרת למספר מדינות, לעלות לשידור ולדבר על המצב בישראל. "סיפרתי איפה גדלתי ועל החיילת שלנו, בת יישוב, שרית שניאור ז"ל שנהרגה בפיגוע ועל בני היישוב שנרצחו ונפלו בחודש האחרון".
ההופעה הזו של חוגי הובילה, כדבריו, למבול של פניות. הוא הוזמן להתראיין ברשת הטלוויזיה CNN, ראיון ששודר ממש לפני הנאום הראשון של הנשיא ביידן וזכה לרייטינג גבוה, לרשת FOX ולרשתות אמריקאיות נוספות, ואף התראיין לטלוויזיה ההודית וההולנדית. גם בתקשורת הכתובה הוא זכה לסיקור נרחב, בין היתר במגזין של הקהילה הגאה. "מעבר לראיון, מצאתי את עצמי משוחח עם אנשים, בקבוצות הסברה ובאופן פרטי, אחד על אחד. אני מקפיד לדבר עם כל מי שחי בחו"ל ורוצה לדבר, כי זו מלחמה על דעת הקהל. אם יש משהו שגיליתי תוך כדי השיחות שלי עם אנשים זה שיש הרבה מאוד חוסר בקיאות ובורות, היא כלי נשק מאוד מסוכן. אנשים יוצאים לרחובות ומשמיעים מסרים שהם לא יודעים מה עומד מאחוריהם. כשאני מדבר איתם, אני נשמע להם מנותק מכל הקונספט התרבותי ממנו הם מוזנים. אני מוצא את עצמי מלמד אותם את העובדות. לצורך העניין, הם לא יודעים שלעזה יש גבול עם מצרים, את מפת א"י הם לא מבינים ומבחינתם, הפלסטינאים כלואים על ידינו בסוג של כלא".
את העובדה שישראל עדיין לא מצליחה לגייס את אהדת מדינות העולם, למרות הטבח הנוראי, מאות החטופים ומאמצי ההסברה הרבים, מסביר חוגי: "הטבח התרחש ביום שבת ומבחינתם זהו אירוע בן יום אחד והתכנים המזעזעים שהתלוו ליום הזה, הסתכמו עבורם ב"כאילו" ביום אחד. במקביל ובמרבית הזמן הם נחשפים לאינספור תמונות ודיווחים של מה שקורה בעזה. דעת הקהל תמיד תהיה מוטה לטובת "המסכנים", במקרה זה הפלסטינים. את המסר שלנו כעם, קשה יותר לדברר".
לחוגי יש מסר מרכזי שהוא רוצה להעביר: "המטרה שלי כשאני מדבר עם אנשים, היא לא להפוך אותם לציונים, אלא להסביר להם את המורכבות איתה אנו מתמודדים כעם. ברגע שמישהו מבין שהיא קיימת, הוא גם מבין שאין שחור ולבן. אלו שאני מגיע איתם לשיחה אישית על המורכבות הזו, משמיעים בפניי דברים קשים, אבל אני מנסה להסביר שאין סימטריה אותה מנסים לייצר. הדבר הכי משמעותי הוא להסביר לעולם שחמאס הוא ארגון טרור ששולט בעזה, ואנשים בעזה צריכים לשתף פעולה דווקא עם ישראל".
חוגי גם לא חוסך את שבטו על מה שקרה למערכת ההסברה הישראלית: "במשך שנים קיימת החלשה שיטתית של משרדי ממשלה, בעיקר של משרד החוץ שפורק לגורמים כל כך הרבה פעמים והורעב מבחינת תקציבים ומשאבים. נכון להיום לא קיימת אסטרטגיה ואין מסמך מדיניות".
את האתגר שעומד בפניו ובפני רבים שלקחו על עצמם את מלאכת ההסברה, הוא מנסה להסביר: "לצופה הרגיל בעולם יש חשיפה בת דקה בערך למה שקורה בעולם, יש לו את הבעיות האישיות והלאומיות שעימן הוא צריך להתמודד. אנחנו פה לעשות את העבודה כי כדי להבין את הסיפור הישראלי, צריך להבין את המורכבות ואם יש לך דקה, אתה צריך להעביר את המסר בצורה נכונה".
חוגי גם מודע למגבלות ההסברה, במיוחד בכל הקשור לנושא החטופים בו נדרשת זהירות רבה על מנת שלא לפגוע בהם, חלילה, ולכן הוא מייחל ליום שבו הדברים יראו אחרת. "למדינת ישראל צריכה להיות מדיניות-על שצריכה לבוא מהקבינט הביטחוני- מדיני, לא פחות, עם תוכנית רב שנתית, להם נדרשים תהליכים ארוכי טווח. מדיניות נבנית לאורך שנים".
ועד שזה יקרה ממשיך חוגי במלוא המרץ למלא את הוואקום, להופיע, להשמיע, בתקווה גם להשפיע, ולהיות חייל של ישראל בזירה הבינלאומית.
אברהם | 11:31 07.11.23