אזרחים סוג ב'
הטור מטפל בסאגת המבננים, הנמשכת כבר למעלה משנה וחצי. חשוב לציין: כמות הסיפורים המקוממים והתמוהים שהצטברו אצלי במהלך שיחות עם תושבי המבננים, יכולה למלא עיתון שלם. אני מתנצל בפני מי שהחוויה שלו לא מופיעה כאן, אבל אני מקווה שהתמונה הכללית תהיה ברורה.
פורסם בתאריך:
נכתב על ידי
איתי רז
תקציר הפרקים הקודמים
באוגוסט 2019 פירסמה מועצת שוהם הודעה לעיתונות בה הודיעה שהכינה הסכם חדש עבור תושבי המבננים, שיאפשר את המשך עבודות התחזוקה במבננים בתמורה לתשלום של 10 שקלים בחודש. ההסכם בושש להגיע, אבל בחודש ינואר 2020, הפסיקה המועצה באופן חד צדדי את הניקיון והגינון בכלל המבננים, כולל עשרות מבננים להם היתה מחויבת בשירות על פי הסכם. משפטנים תוהים כיצד הפרת החוזה הזו עברה את אישורו של היועץ המשפטי של המועצה, האמון על החוק והאינטרס הציבורי. התושבים מספרים כי לא קיבלו על כך כל הודעה, וחלקם הגדול שם לב לשינוי רק לאחר מספר שבועות של הצטברות זוהמה. תושבים שהתקשרו למוקד 106 נענו כי המועצה לא מטפלת יותר בשטחי מבננים שלא חתמו על ההסכם החדש. כחודש מאוחר יותר, פורסם נוסח של הסכם דרקוני, שאינו תואם בשום צורה את הכרזת המועצה חצי שנה קודם לכן. בשלב זה התעורר רחש בציבור שהחל להבין שננטש ע"י המועצה. גם מצד המועצה חשו, ככל הנראה, באי הנוחות, שכן נושא הטיפול במבננים עבר כמו תפו"א לוהט בין עובדי המועצה ונבחריה. הנושא התחיל באחריותו של ראש אגף איכות הסביבה, עבר למנכ"ל המועצה, משם לראש המועצה, ובסופו של דבר הועבר לטיפולה של עוזרת ראש המועצה והיועץ המשפטי שהתנהלו מול הציבור. חבר המועצה שימי אלבז, שהשקיע שעות רבות בניסיון למצוא פתרון עבור תושבי המבננים, הפסיק גם הוא לעסוק בנושא.
קודם כל כאוס
לאחר שנתקלו בסירוב גורף של המועצה לטפל באזורם, הפשילו התושבים באחד המבננים שרוולים ויצאו לבצע בעצמם עבודות תחזוקה וניקיון. אלא שלמרבה הפתעתם, גילו מאוחר יותר ששטחים מלוכלכים במיוחד שהמועצה סירבה לטפל בהם, הם בכלל שטחים ציבוריים, והתושבים ביצעו את עבודת המועצה.
בהזדמנות אחרת, מבנן מצטיין שהיה מהראשונים לחתום על ההסכם, גילה להפתעתו כי הוא הבעלים של כביש החירום המוביל מרח' יסמין אל השביל ההיקפי. מדובר בשביל אספלט שנסלל ע"י המועצה, נמצא בשימוש ע"י רכבי המועצה, ונעול בשער שרק למועצה יש מפתח אליו. לא עזרו כל התחנונים וההסברים של תושבי המבנן ההמומים על כך שהשביל נמצא בכלל מעבר לגדר שלהם, בין שני בתים. המועצה התעקשה להתחיל לטפל באותו שביל רק במסגרת הסכם המבננים. במלאת שנה לחתימתם על ההסכם, המקום הפך למוזנח ומתוחזק בקושי.
מה עם ביטחון הציבור?
התושבים מספרים כי באחד המבננים נפתחה קריאה על בור פתוח בשטח המבנן. הקריאה לא טופלה, ותושבת מעדה שם ונפגעה. המועצה הגיעה למקום, רק יום אחרי התאונה ותיקנה את המפגע, אולם דחתה על הסף את אחריותה לתאונה. עם זאת, הבטיחו במועצה כי במידה וימהרו התושבים לחתום, היא תיקח אחריות לתביעת הפיצויים שבוודאי תגיע. התושבים מיהרו לחתום על ההסכם, אולם משהגיעה התביעה, המועצה התכחשה להבטחתה.
צחוק הגורל הוא שהתושבים פנו לחברת הביטוח של אחד הבניינים במבנן. חברת הביטוח התעקשה כי למועצה קיימת אחריות למחדל, ואל מול עורכי הדין של חברת הביטוח, המועצה נאלצה לשלם את חלקה.
ניסיונות הידברות על רקע מכתבו של ראש המועצה
קבוצת תושבים מקרב תושבי המבננים, בעלי מומחיות בתחום, ביקשה להגיע עם המועצה להידברות והסכמות. בין חברי הקבוצה עו"ד רענן גלעדי, הנחשב לאחד המומחים בישראל לנושא המשפט המנהלי, עו"ד רחל נמימי -סבן ששימשה בעבר כמנכ"ל עיריית קצרין ותושבים נוספים בעלי נגיעה לתחום המוניציפאלי. מדובר בפאנל מרשים של תושבים שבהחלט יודעים על מה הם מדברים. הם נחלצו לעזור לאחר שקראו את מכתבו של איתן פטיגרו למשרד הפנים, בו הוא הפליג בתיאורים על כך שהוא מעוניין לדאוג לתושביו.
כך כתב ראש המועצה:
- "אנו בשוהם, לא רואים הבדל בין רחוב זה או אחר, בין גינה זו או אחרת, ובעיננו כל התושבים והשטחים שווים. בהתאם לכך, אנו מעוניינים במתן שירות מיטבי לכולם ללא הבדל".
- "אנו במועצת שוהם, מעוניינים לסייע לתושבים ולקחת אחריות על תחזוקת שטחים אלו ברמת ניקיון, גינון, וטיפול שוטף בפיצוצי מים וסתימות ביוב וכמובן בכל הנושא הבטיחותי"
- "אני פונה אליך, בבקשה לקבל אישורך ולאפשר למועצה לטפל על חשבונה בשטחים נשוא מכתב זה"
- "אני מאמין ויחד איתי כל חבריי למועצה, כי טיפול וסיוע לתושבים באופן חוקי, בטיפול ותחזוקת השטחים הפרטיים המשותפים על חשבון הרשות, לא יגרום לגירעון או לכל פגיעה תקציבית ואני סבור שהוא ישפר באופן משמעותי את שביעות רצון התושבים משירותי הרשות שלנו לתושביה"
בצוות ההידברות מציינים כי לא היה סיכוי שמשרד הפנים ייענה לפנייתו הנרגשת של ראש המועצה, שכן במכתב הפניה הוטמן מוקש בצורת אזכור העובדה שהיועץ המשפטי של המועצה אוסר באופן חד משמעי על תחזוקת שטחי המבננים על חשבון המועצה. ואכן, מנכ"ל משרד הפנים ענה כצפוי: "כפי שציינת, חוות הדעת המשפטיות שנתנו בעניין זה (ע"י היועמ"ש של שוהם - א.ר), קבעו כי תחזוקת שטחים פרטיים משותפים מכספי המועצה הינה אסורה. משכך, אך מובן שאין למשרד הפנים סמכות להתיר פעולה זו".
למרות התוצאה העגומה, מעידים חברי צוות ההידברות כי שמחו על הצהרת הכוונות של ראש המועצה, ונרתמו לעזור לו לממש את חזונו. עורכי הדין שבחבורה הכינו בהתנדבות טיוטת חוות דעת משפטית חלופית, שתאפשר את ביצוע חזונו של ראש המועצה. אלא שבאופן מפתיע, על אף רצונו המוצהר של ראש המועצה לתת שירות מיטבי לתושבי המבננים ללא תוספת תשלום מצידם, המועצה סירבה לשתף פעולה עם התושבים בנושא, ודחתה את הטיוטה לחלוטין.
הצעה להסכם ביניים
צוות ההידברות לא אמר נואש, והציע למועצה פתרון ביניים של כתיבת הסכם זמני בין המועצה לתושבים. ההסכם מיועד היה לשמש את הצדדים עד להשגת פתרון חוקי, ארוך טווח. המועצה הסכימה לנסות.
חברי קבוצת ההידברות, אנשים נעימים, מקצועיים, וחדורי מטרה, הגיעו לפגישות מלאי תקווה. אבל משהתחילו הפגישות בין התושבים לבין המועצה, התקבל חיש מהר הרושם שהמועצה לא הגיעה לשם בלב פתוח ונפש חפצה. מול התושבים התייצב היועץ המשפטי למועצה, מלווה בעוזרת ראש המועצה, מבלי שנכח בחדר נציג נבחר של תושבי שוהם שביכולתו לקבל החלטות מהותיות מתוך ראייה רחבה של טובת התושבים. התושבים הגיעו עם שורת הצעות להפיכת הסכם המבננים להסכם ביניים, והיועץ המשפטי דחה את הצעותיהם לשינוי, אחת אחרי השניה. התושבים מציינים כי היועץ המשפטי של המועצה נהג בדיונים כאילו הוא עורך הדין המסחרי של המועצה, שאינו מייצג את אינטרס הציבור. הסירוב נעשה מבלי שהוצגו נימוקים משפטיים, ומבלי שניתן כל הסבר. הדוגמא המובהקת, לדידם,היא שהתושבים ביקשו לפתוח את ההסכם באיזכור מכתבו של ראש המועצה למשרד הפנים, והיועץ המשפטי סירב. מרגע זה אזלה האופטימיות מהחדר.
באותו אופן שרירותי, סירבה המועצה לשנות את ההסכם כך שיתאפשר לה לטפל בצנרת משותפת שעוברת מתחת לדירות גן, התעקשה על שירות חלקי בלבד בנושא גינון במקום שירות זהה לזה שמקבלים שאר תושבי שוהם, והתעקשה שלא תישא באחריות לאיכות השירות שהיא נותנת לתושבי המבננים בעזרת עובדיה וקבלניה. התושבים מספרים שהם לא הצליחו להבין את הדיסוננס בין הדברים שכותב ראש המועצה במכתבו למשרד הפנים, לבין העמדה ההפוכה שהוצגה על ידי היועץ המשפטי למועצה. מספר הערות צדדיות התקבלו אמנם, אך ההידברות הגיעה בעקבות כך למבוי סתום, והתושבים נאלצים לפקפק בכנות הכוונות שעמדו מאחורי מכתבו של ראש המועצה.
כאן גם כנראה המקום להזכיר את דבריו של ראש המועצה הקודם, גיל ליבנה, בהקשר של סאגת המבננים לפני שנה וחצי: "אני גורס שתפקידו של היועץ המשפטי הוא לספק פתרונות. המועצה צריכה להגדיר כיצד היא רוצה לפעול, ומתפקידו של היועמ"ש למצוא את הדרך לעשות את זה באופן חוקי". נדמה שבשוהם זה עובד הפוך.
אין שקיפות
משאפסו הסיכויים להגיע להסכמות עם המועצה, החליטו התושבים להיערך להמשך המאבק. לצורך כך פנו למועצה באמצעות התנועה לחופש המידע בבקשה לדעת היכן ממוקמים אותם 80-90 מבננים עליהם הכריזה המועצה לפני שנה וחצי, וביקשו את אנשי הקשר של אותם מבננים לצורך יצירת קשר עמם. עניינה של התנועה לחופש המידע בנושא המבננים בשוהם נבע בעיקר מהחשש שהמועצה תעשה מאמצים להסתיר את המידע המבוקש בכדי למנוע מהתושבים את היכולת להתארגן בקלות לפעולה.
המועצה שוב אכזבה. הזמן הנתון למענה לבקשת מידע הינו ככלל בין חודש לחודשיים. הבקשה הוגשה ב-14 לפברואר, ועד היום למעשה התקבל רק חלק קטן מהמידע המבוקש, בליווי אוסף של תירוצים על כך שהמועצה מתקשה לאתר מידע מן העבר, ואינה יכולה להפריע את מנוחתם של נציגי המבננים בכך שתעדכן אותם על התארגנות התושבים נגדה בנושא שנוגע לכלל המבננים ביישוב. התושבים מספרים כי בפועל נהגה המועצה בגרירת רגליים במשך 5 חודשים, שבסיומם הודיעה כי היא למעשה מודעת לקיומם של 36 מבננים בלבד מתוך למעלה מ-80 עליהם הצהירה לפני שנה וחצי, וכי לא תוכל לחשוף את פרטי הקשר של הנציגים או ליצור עמם קשר בעצמה. בתשובה לשאלה מפורשת, המועצה טוענת כי אין בידיה את תוצאות הבדיקה שעשתה לפני כשנה וחצי, וגם אין ברצונה לבצע בדיקה זו (שארכה בזמנו ימים ספורים) מחדש. התושבים כמובן לא קונים את הטענות, ומאמינים שהמועצה מסתירה מהם מידע בכדי למנוע התארגנות, ואולי כדי לא לעורר מרבצם מבננים נוספים שלא מודעים לזכויותיהם. התשובה שהתקבלה בשבוע שעבר יוצרת סבירות גבוהה שהתנועה לחופש המידע תגיש עתירה מנהלית נגד מועצת שוהם, כפי שכבר הצהירה שתעשה.
דבר המועצה
כתמיד, שוחחתי עם גורמים במועצה בכדי לקבל גם את תמונת המראה של טענות התושבים. לדבריהם, הטיפול שלהם בנושא המבננים הוא הטוב ביותר בישראל, הקשר של המועצה עם התושבים מצוין, וכלל לא ברור מדוע התושבים עדיין באים בטענות בנושא. אם לצטט את דברי אחד מבכירי המועצה: "די כבר, רדו מנושא המבננים".
אני מזמין כל תושב שיש נושא כזה או אחר שלא עלה בעבר על סדר היום הציבורי, להעביר אליי פרטים כדי שנציף בצורה מאוזנת את הדברים.