יום שני, 09 בספטמבר 2024, ו' אלול ה' תשפ"ד
לפרסום חייגו: 050-5552559

האזרח הקטן / איתי רז בשוהם

מתחת לכל ביקורת

"ועדת הביקורת היא אחת הוועדות החשובות של הרשות המקומית. ועדת ביקורת יכולה לשנות סדרי בראשית ברשות בסיוע המבקר וחברי הוועדה, ויכולה אף לסייע לעבודה השוטפת של הרשות בצורה ממוקדת". (מתוך מצגת של מינהל הפיתוח במשרד הפנים על ועדות ביקורת בשלטון המקומי)

פורסם בתאריך:


נכתב על ידי

איתי רז

הגיע הזמן לומר זאת בריש גליי - בשוהם אין אופוזיציה מתפקדת!

טוב, לא מדובר בסוד כמוס, כי כבר לפני כשנה הגיש ראש המועצה תלונה על כך למבקר המדינה, וכלל לידיעה גורמים שונים במשרד הפנים. באותה תלונה טען ראש המועצה כי הוועדה לענייני ביקורת במועצה המקומית שוהם, אינה מתפקדת כנדרש ממנה. אלא שעיון קצר ברשימת החברים בוועדות השונות, המפורסמת באתר של מועצת שוהם, מגלה כי בעוד ש -12 חברי הקואליציה במועצה חברים בוועדת ההנהלה, ועדת הביקורת מונה חברה אחת בלבד. שמה סוזי בר והיא יו"ר האופוזיציה והחברה היחידה גם בה. ברור, אם כן, שהמכתב שנשלח למבקר המדינה והגיע גם לידי התקשורת, תוקף למעשה את סוזי בר באופן אישי.

אופוזיציה במועצה מקומית מורכבת מכל חברי הרשימות שאינן חברות בקואליציה. תפקידה של האופוזיציה לייצג את דעת המיעוט שאינה מיוצגת על ידי חברי הקואליציה. כידוע, זכויות  המיעוט בדמוקרטיה אינן עניין של מה בכך, וכך גם ייצוג דעתו של המיעוט. החוק בישראל משקף זאת בפקודת העיריות וקובע, לדוגמה, כי לאופוזיציה, ללא קשר לגודלה, יינתן ייצוג בכל אחת מוועדות החובה של הרשות המקומית. 

החוק קובע עוד כי יו"ר הוועדה לענייני ביקורת יהיה חבר אופוזיציה, וכי על חבריה נאסר להיות חברי ועדת ההנהלה של המועצה. 

מהי ועדת הנהלה? הגדרת החוק מעט דלה, וקובעת כי תפקידה של ועדת ההנהלה לייעץ לראש המועצה בכל עניין שאינו בתחום סמכותה של ועדה אחרת

תפקידה של ועדת הביקורת, לעומת זאת, הוא לדון בכל דו"ח ביקורת על המועצה שהוגש על פי דין, ולעקוב אחרי תיקון הליקויים שהעלתה הביקורת. דו"חות כאלה יכולים להגיע ממבקר המדינה, ממבקר המועצה, מנציב תלונות הציבור, ממשרד הפנים ועוד. 

בשוהם מונו, כאמור, 12 מתוך 13 חברי המועצה לוועדת ההנהלה, מה שמונע מהם להיות חברים בוועדת ביקורת. סוזי בר, היחידה שאינה חברה בוועדת ההנהלה, היא היחידה שיכולה לשאת בעול של חברות בוועדת הביקורת.

איך קרה שבשוהם אין ועדת ביקורת או אופוזיציה מתפקדות? 

הטעות הראשונה של ראש המועצה, שנעשתה ממש בימים הראשונים לכהונתו, היא מחיקת האופוזיציה.

זמן קצר לאחר ההפסד של גלעד רבינוביץ' והתפטרותו, ערק מספר 2 שלו, אלי פלג, והתייצב לימינו של איתן פטיגרו. המהלך נתקל בהרמת גבה, בעיקר על רקע העובדה שפטיגרו החזיק ברוב עצום במועצה, גם בלי צורך בפירוק רשימות מתחרות. אפשר לנסות להתייחס לכך כמהלך מקרי שאין לאנשי הקואליציה יד ורגל בו, אלא שיודעי דבר מספרים על מאמצים מרשימים מצד פעילים ברשימתו של ראש המועצה, שניסו באמצעים כאלו ואחרים שהנייר אינו סובל, לוודא שפלג יתפטר ולא ישב באופוזיציה.

האם מישהו רצה לוודא שבאופוזיציה לא ישבו אנשים בעלי יכולת אמיתית לבקר? אין לדעת... בכל מקרה, המטרה הושגה כאשר פלג עבר לצד השני והשאיר את סוזי בר לבדה באופוזיציה. רשימת "שוהם בתנופה" התפרקה הלכה למעשה, ומלבד פלג, ניתן אף למצוא נציגים נוספים מתוכה מכהנים בוועדות המועצה מטעם רשימתו של ראש המועצה. האופוזיציה בשוהם נמחקה, והחתול נשאר לשמור על השמנת.

טעות של מתחילים.

כי על פניו, מה יותר נכון מאשר לעבוד עם אופוזיציה מתפקדת, במיוחד כשאתה מחזיק מעצמך אדם ישר שלא צריכה להיות לו בעיה שמישהו ישגיח עליו ויבקר אותו חיצונית?

אגב, גוף נוסף שייצג את תושבי היישוב באופן רשמי שלא במסגרת הקואליציה הוא הנהגת ההורים היישובית. כך נמנע בעבר הפיצול של תיכון שוהם, לדוגמה. אלא שבקדנציה הנוכחית, על רקע השינויים הרבים שמבצעת המועצה במערכת החינוך ברחבי היישוב, התגלעו חילוקי דעות בתוך ההנהגה. משפנו נציגי ההנהגה למועצה לעזרה כדי לנסות לקבל עזרה ביישור ההדורים, נתקלו בתגובה קרירה שהפתיעה אותם. המסר שהועבר הוא "תסתדרו, לנו אין צורך בהנהגה". בדיעבד טקטיקת "הפרד ומשול" הוכיחה את עצמה, כי מקץ חודשים, הנהגת ההורים היישובית התפצלה ונמחקה כגוף המייצג את ההורים ביישוב מול הרשויות. גוף נוסף המסוגל לייצג אינטרסים שאינם עולים בקנה אחד עם האינטרסים של המועצה, הפך ללא רלוונטי.

"יכולתו של האדם לעשות צדק עושה את הדמוקרטיה אפשרית, אולם נטייתו לאי צדק עושה את הדמוקרטיה הכרחית". (ריינהולד ניבור)

באופן לא מפתיע, מתברר שבהיעדר אופוזיציה מתפקדת, גם ועדת ביקורת אין. אבל חמור מכך, ככל שיש אי הסכמות בנושאים שונים בין חברי המועצה, הציבור אינו חשוף להן. גם אם יש דעות חלוקות בנושאים חשובים, הדברים נסגרים בישיבות הנהלה של חברי הקואליציה, שלציבור אין גישה אליהן. לישיבת המליאה מגיעים 12 חברי הנהלת המועצה כאיש אחד, ואין מנוס מלהתייחס אליהם כאל חותמות גומי. הם עורכים דיון שהוא ברובו מלאכותי, דיון שנערך כבר בין 12 חברי מועצה מתוך 13. מעין הצגה שמטרתה לשעשע את סוזי בר, שלא נראית משועשעת כלל ועיקר, וגם את הציבור שצופה בדברים בפייסבוק.

אינני מחסידיה של סוזי בר, אולם גם מבלי לתמוך בה, ליבי יוצא אליה כאשר אני צופה בישיבות מועצה שבהן היא משמשת כשק חבטות, ומקור ללעג גלוי, לא רק מצד חברי הקואליציה, אלא גם מצידו של מנכ"ל המועצה לדוגמה. סוזי אינה אשמה בכך שהיא יושבת לבד באופוזיציה, מישהו דאג לכך. אני מתרשם שהיא מנסה (בחוסר יכולת ניכר ובחוסר הצלחה) למלא תפקיד של אופוזיציה. הייתי מצפה מהמועצה להתנהלות שתיתן לה רוח גבית בניסיון לעשות עבודתה כחברה היחידה בוועדת הביקורת של המועצה, אבל נדמה שמה שקורה זה ההיפך הגמור.

בהיעדר אופוזיציה וכשהמועצה בעצם משמשת חותמת גומי לכל החלטה של הראש, אין לתושבים כתובת לפנות אליה עם נושאים חשובים המנוגדים לדעתו של ראש המועצה. מי שיש לו בעיה שחשובה לו מספיק, יוצא מגבולות המועצה. כמות התושבים שפנו לערכאות נגד המועצה בקדנציה הנוכחית, היא גדולה מדי. בהיעדר אופוזיציה או אנשים במועצה שאפשר לפנות אליהם ולהרגיש שהטיפול ראוי, התושבים פונים לבתי משפט. היחיד שמרוויח מכך הוא אולי עורך הדין של המועצה.

דוגמה לכך היא העתירה המנהלית של הורי שלהבת נגד המועצה למניעת סגירת הישיבה; פנייתם של תושבי שכונה ה' לבית המשפט נגד המועצה כדי למנוע הקמת תחנת דלק מיותרת בכניסה הדרומית; והפנייה של תושבי המבננים לתנועה לחופש המידע כדי להשיג מהמועצה מידע שמגיע להם על פי חוק.

"אנו משוכנעים - כפי שעינינו רואות ברחבי תבל - שבלי אופוזיציה אין דמוקרטיה; בלעדיה - עצם חירות האדם נתונה בסכנה" (מנחם בגין)

בהיעדר אופוזיציה שתייצג את התושבים, האחרונים יכולים להתקפל או להפוך לאופוזיציה בעצמם. בראש היישוב עומד ככל הנראה אדם שהגיע עם כוונות טובות. אולם ככל שעובר הזמן, עוד ועוד תושבים חווים תחושה של חוסר אונים אל מול העובדה שבשוהם מתקיימת ערכאה אחת בלבד, והערכאה הזאת אינה בהכרח קשובה אליהם. המועצה, שלמעשה ויתרה על שירותי האופוזיציה, מוצאת את עצמה פעמים רבות מדי בקונפליקט ישיר מול התושבים, שנאלצים לייצג את האינטרסים של עצמם. יעידו על כך תושבי המבננים שקמו בוקר אחד ללכלוך וזוהמה מתחת לבית, על רקע החלטת המועצה החדשה לסגת מהסכם רב שנים שנחתם עם מועצות קודמות. מבלי להתייחס לתוכן הדברים, הטענה העיקרית שעולה מהתושבים היא מדוע במקום לדאוג לרווחתם, המועצה נלחמת בהם, ואף מונעת מהם לקבל מידע שמגיע להם על פי חוק, שיאפשר להם להיערך לקבלת סעדים חיצוניים. לאחרונה אף פנו התושבים לתנועה לחופש המידע, שהוציאה למועצה מכתב התראה. 

לאן ממשיכים מכאן?

שנתיים וחצי שנותרו עד הבחירות הן זמן רב לבלות תחת שלטון יחיד, והתנהלות לעומתית קבועה של תושבים מול מועצה מקומית דרך בתי משפט היא מאוד לא בריאה. עם זאת, שנתיים וחצי מספיקות לעשות שינוי. אופוזיציה כבר לא תצמח לנו בשוהם בזמן הקרוב, אבל המועצה חייבת לאבד את התיאבון שלה להכרזה על שינויים מרחיקי לכת בצורה שפוגעת בתושבים וגוזלת מהם זכויות שניתנו להם בעבר. התופעה של תושבים שמשיגים את מבוקשם דרך ערכאות מחוץ ליישוב צריכה להתחלף בתחושה של התושבים שיש מי שמקשיב להם במועצה ומתחשב בבקשותיהם.

אין מדובר בטור חד פעמי. המטרה לחודשים הקרובים היא לנתח את הבעיות השונות שהתגלעו בשוהם כתוצאה מהחלטות מועצה, שמספר רב של תושבים מרגישים פגועים מהן.

אני מזמין כל תושב שיש נושא כזה או אחר שלא עלה בעבר על סדר היום הציבורי, להעביר אליי פרטים כדי שנציף בצורה מאוזנת את הדברים שבמנהל תקין היו עולים כנראה לדיון מכיוון האופוזיציה.

יחד ננסה ליצור שינוי עוד במהלך הקדנציה הנוכחית, ונחזיר את מועצת שוהם להיות קשובה לתושבים כפי שהתרגלנו בעבר.


 

 

 

תגובות

1
עבודה קלה מהבית!
רות | 09:37   24.10.23

כתבות אחרונות בהאזרח הקטן / איתי רז